Nie wiem jak wy, ale ja młoda kapustę uwielbiam. Ostatnio byłam na rynku i zaopatrzyłam się w jedną główkę, wraz ze sporym pęczkiem koperku, bo właśnie z jego dodatkiem smakuje mi najbardziej.
Kapustę z mojego przepisu przyrządzicie w chwilę. W wersji wegetariańskiej, jeśli zrobicie zgodnie z przepisem lub wegańskiej, gdy zamienicie śmietanę na mleko kokosowe z puszki.
Składniki potrzebnie do przyrządzenia dania:
- 
	Kapusta młoda – 1 główka
 - 
	Koperek – 1 pęczek
 - 
	Śmietana (lub mleko kokosowe w wersji wege) – 1 łyżka
 - 
	Mąka – 1 łyżka
 - 
	Opcjonalnie koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
 - 
	Woda
 - 
	Sól do smaku
 
- 
	Do garnka w którym będziemy gotować kapustę wlewamy wodę tak, żeby zakryła ok 1-2cm od dna.
 - 
	Pokrojona kapustę wkładamy do garnka, przykrywamy i gotujemy do miękkości co jakiś czas mieszając, ok. 5-10 min. Używamy garnka z grubym dnem, żeby nic się nie przypaliło.
 - 
	W międzyczasie rozrabiamy śmietanę (lub mleko kokosowe) i mąkę w ¼ szklanki zimnej wody
 - 
	Kroimy koperek.
 - 
	Do miękkiej kapusty dodajemy mąkę i śmietanę (lub mleko kokosowe) z wodą, koperek i ewentualnie koncentrat pomidorowy.
 - 
	Doprawiamy solą do smaku. Ja nie dodaję pieprzu, ponieważ lubię, gdy kapusta jest delikatna w smaku, ale jeśli chcecie jak najbardziej można.
 
Kapustę można podać z młodymi ziemniakami i mięsem lub zjeść solo.
Smacznego!
            
        
            
