Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 08.06.2018  |  Na zdrowie , Bądź fit , Kraina smaku

Dlaczego warto jeść szparagi oraz przepis za zupę szparagową z kurczakiem i czosnkowymi grzankami

Anna Nowak

Sezon na szparagi w pełni. Co roku staram się wykorzystać go na maxa, kombinując w kuchni z przepisami!
 
Szparagi to bogactwo kwasu foliowego, witaminy C, E, asparaginy, wapnia, fosforu, potasu, błonnika pokarmowego i inuliny (docenią to cukrzycy). 100g tego wspaniałego warzywa to tylko 22kcal, czyli są bardzo niskokaloryczne więc znajdują zastosowanie w dietach odchudzających!
 
Poza tym, że są bardzo zdrowe, należą do jednych z ładniejszych warzyw😊 Każdy posiłek z ich udziałem dostaje dodatkowe punkty za wygląd!
 
A do tego są po prostu pyszne!
 
Niech nie zraża was specyficzny zapach moczu po ich spożyciu. To wina asparaginy i S-metylmetioniny, które przekształcają się w moczu w związki zawierające siarkę. Niektórzy nie wyczuwają tego zapachu, co wynika z różnic genetycznych w działaniu receptorów węchowych.
 
Szparagi mają właściwości moczopędne, dlatego są bardzo polecane w trakcie infekcji dróg moczowych. Powinno się je spożywać również dla zachowania zdrowia nerek dzięki właśnie asparaginie (która wywołuje ten zapach moczu). Asparagina wspomaga pracę nerek!
 
Dodatkowo szparagi obniżają ciśnienie, poziom cholesterolu oraz wzmacniają serce dzięki zawartości steroli.
 
 
Dzisiaj mam dla was przepis na pyszną zupę ze szparagów z dodatkiem delikatnego kurczaka oraz grzanek czosnkowych.
 
Do przygotowania 4 porcji zupy będziecie potrzebować
Zupa
  • Szparagi – 1 pęczek (500g)
  • Filet z kurczaka – 2 pojedyncze lub 1 podwójny
  • Śmietana kremówka 30% - 200g
  • Woda lub bulion – 3 szklanki
  • Masło - 1 łyżka
  • Olej – 1 łyżka
  • Tymianek – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki
  • Pieprz – ½ łyżeczki
  • Sól do smaku
Grzanki
  • Bagietka
  • Masło
  • Czosnek
  • Ser żółty mozzarella
 
  1. Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałą końcówkę
  2. Odkrawamy główkę a resztę kroimy w ok. 1cm kawałki
  3. Smażymy na maśle szparagi (bez główek) do lekkiego zarumienienia
  4. Przekładamy je do kielicha blendera
  5. Następnie krótko podsmażamy główki szparagów i odkładamy na bok
  6. Do blendera ze szparagami dodajemy 1 szklankę wody lub bulionu i miksujemy na gładko
  7. Następnie dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy
  8. Całość przelewamy do garnka i uzupełniamy jeszcze dwiema szklankami bulionu lub wody
  9. Zupę zagotowujemy
  10. W międzyczasie, gdy zupa jest na gazie, podsmażamy na złoto na oleju pokrojonego w kostkę kurczaka, solimy w trakcie smażenia
  11. Do gotującej się zupy dodajemy podsmażonego kurczaka, główki szparagów, tymianek, czosnek, pieprz i sól, gotujemy 5 minut mieszając od czasu do czasu
  12. Gdy zupa jest na gazie przygotowujemy grzanki, smarując pokrojoną w małe kromki bagietkę masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  13. Na bagietkę kładziemy kawałki sera i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia i chrupkości bagietki ok. 5-8 minut
  14. Zupę podajemy z grzankami
 
20180522_164530.jpg
 
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł