Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 21.03.2018  |  Bądź fit , Kraina smaku

FIT brownie z fasoli - bez dodatku cukru

Anna Nowak

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia? Jeść z korzyścią dla zdrowia?... Tak, to możliwe! Dzięki temu brownie, klasykowi wśród zdrowych słodkości, jedzenie ciasta zyska zupełnie nowy wymiar. Od teraz jedzenie słodkości będzie w pełni usprawiedliwione 😊
 
Kawałek tego pysznego brownie to tylko 106kcal!
 
Ciasto jest „daniem” w pełni zbilansowanym (pod względem makroskładników) zawierającym w swoim składzie 14% białka, 35% tłuszczu i 58% węglowodanów. Oraz 2,5g błonnika pokarmowego.
Białko co prawda nie jest w pełni pełnowartościowe, jednak to nic nie szkodzi, ponieważ ciasto traktujemy jako deser lub przekąskę, uzupełniając menu o inne produkty zawierające białko pełnowartościowe jak mięso, ryby, jaja, amarantus czy soję.
 
Dla przypomnienia dodam, że w diecie wystarczy 50% białka pełnowartościowego, reszta może być z innych źródeł jak orzechy czy właśnie strączki.
 
 
Tego typu ciasta świetnie nadadzą się dla dzieci, które stronią od zdrowej żywności. Zawartość fasoli, banana i gorzkiego kakao sprawia, że deser staje się alternatywą dla innych ogólnie rozumianych zdrowych potraw. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, pamiętając, że menu powinno być jak najbardziej urozmaicone 😉
 
 
Do przygotowania brownie z fasoli będziecie potrzebować:
  • Puszka czerwonej fasoli lub ok. 250g ugotowanej
  • Banan bardzo dojrzały – 2szt.
  • Jajko – 1szt.
  • Olej kokosowy – 1 łyżka
  • Kakao – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada (powyżej 60% zawartości kakao) – 50g, czyli pół tabliczki
 
20180226_185329.jpg
 
  1. Fasolę z puszki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
  2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki
  3. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko
  4. Masę przekładamy do niewielkiej formy do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  5. Ciasto dzielimy na 10 części, z których każda ma 106kcal
 
Ciasto można polać roztopioną resztą tabliczki czekolady, która została z tego przepisu. Wówczas do każdego kawałka doliczcie 30kcal.
 
20180226_190058.jpg
 
20180226_190142.jpg
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł