Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 04.08.2017  |  Bądź fit , Kraina smaku

FIT dietetyczna a’la pizza na spodzie z cukinii – nie tylko dla odchudzających się ;)

Anna Nowak

Lubisz cukinię? A placuszki z cukinii? Jeśli tak, ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie! Pyszna, bardzo aromatyczna a’la pizza na spodzie z cukinii z dodatkiem szynki, sera mozzarella i świeżych pomidorów. Coś wspaniałego!
Dodatkowo danie jest lekkie, zdrowe i fit, także dla osób na diecie redukcyjnej jak najbardziej się nadaje.
 
Sezon na cukinię w pełni! Należy go odpowiednio wykorzystać 😊
 
 
Do przyrządzenia jednej sporej a'la pizzy będziecie potrzebować:
  • Cukinia – 4 niewielkie sztuki
  • Jajko – 3szt.
  • Mozzarella – 1 duża (250g)
  • Pomidor – 1 duży, najlepiej malinowy
  • Chuda szynka – 5 plastrów
  • Czosnek granulowany – 1-2 łyżeczki
  • Oregano – 2 łyżeczki
  • Sos pomidorowy – 3-4 łyżki
2.jpg
 
3.jpg
  1. Cukinię myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwamy środek z pestkami, ścieramy na drobnych oczkach
  2. Cukinie odkładamy na ok. 30 min, żeby puściła sok a po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy
  3. Odsączoną cukinię mieszamy z jajkami, doprawiamy solą
  4. Powstałą masę wyjmujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy równo; można w kształcie koła lub prostokąta
  5. Spód naszej pizzy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy ok. 15-20 min, kontrolując czy za bardzo się nie przypieka
  6. Podpieczony spód pizzy wyciągamy z piekarnika i smarujemy sosem, posypujemy czosnkiem i oregano a następnie układamy na nim szynkę, pokrojoną mozzarellę i pomidora; wierzch można jeszcze posypać dodatkowo oregano
  7. Pizzę wkładamy z powrotem do piekarnika zmniejszając temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 10 min
 
Cała pizza ma ok. 1300kcal; jeden kawałek (krojąc na 8 części) – 160kcal. Dodam, że kawałek pizzy z pizzerii (np. capricciosy – ser, szynka, pieczarki) ma ok. 360kcal. A skład? Bez porównania!
 
Jeśli chcesz, możesz użyć dowolnych dodatków, a w celu ewentualnej redukcji kaloryczności – dać połowę sera mozzarella.
Zachęcam cię serdecznie do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią w komentarzu.
 
4.jpg
 
5.jpg
 

Smacznego!

blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł