Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 15.11.2017  |  Kraina smaku

Gofry z kaszy gryczanej niepalonej

Anna Nowak

Przyznać się, komu gofry kojarzyły się tylko z nadmorskimi słodkościami z dodatkiem całej góry bitej śmietany? 😊A co z osobami na diecie albo dbającymi bardzo skrupulatnie o swoją linię?
 
Cóż, trzeba więc gofry odczarować! A ponieważ od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką dobrej gofrownicy (do tej pory miałam taką do kitu i gofrów nie robiłam), postaram się wam podać tyle przepisów na gofry, ile tylko zdołam.
 
Powstrzymać mnie może tylko (albo aż) zimowa aura, a konkretniej brak światła słonecznego (mój aparat nie lubi ciemnicy…).
 
 
Dzisiaj zaczniemy od gofrów z kaszy.
 
Macie już dosyć kaszy podawanej w standardowy sposób? Ten sam schemat na talerzu zawiewa nudą? Pora więc na gofry z kaszy. Na gorąco będą świetnym uzupełnieniem węglowodanowym prawie każdego obiadu. Będą pyszne z gulaszem, kotletem mielonym czy z leczo. Na zimno natomiast możecie takiego gofra zjeść zamiast chleba dodając wędlinę z warzywami lub pastę kanapkową. Pełna dowolność!
 
 
Do przyrządzenia 4szt. gofrów z kaszy będziecie potrzebować:
  • Kasza gryczana niepalona – ½ szkl.
  • Woda – 1szkl.
  • Jajko większe – 1szt.
  • Olej rzepakowy – 2 łyżki
  • Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie – pieprz, oregano, bazylia lub inne przyprawy – do smaku
 
  1. Kasze gryczaną gotujemy w 1 szklance wody (tym sposobem)
  2. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę mieszamy z jajkiem, olejem i sodą oczyszczoną, solą oraz innymi przyprawami, jeśli używacie
  3. Powstałą masę wykładamy na rozgrzaną gofrownicę i smażymy ok. 5 minut, do zarumienienia.
20171111_140509.jpg

 

20171111_140523.jpg

 

20171111_140629.jpg
 
Nie otwierajcie gofrownicy zbyt szybko, żeby gofry wam się nie rozwaliły.
 
Ja w swoim przepisie wykorzystałam kaszę gryczana niepaloną, ale możecie użyć każdej innej! Pokuszę się nawet na stwierdzenie, że ryżu również będą idealne!
 
Eksperymentujcie w kuchni! Nie dosyć, że to wielka frajda to jeszcze możecie stworzyć naprawdę fajne smaki.
 
20171111_140639.jpg

 

20171111_140702.jpg

 

20171111_140721.jpg
 
 
Jeden gofr ma ok 140kcal.
 
Smacznego!
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł