Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 27.06.2017  |  Kraina smaku

Muffiny - przepis podstawowy oraz w sezonowej wersji - z truskawkami

Anna Nowak

Muffiny, czyli pyszne ciastko na raz. Kto nie lubi? Ja nie znam takiej osoby. Muffiny o owocami, orzechami, kakaowe, z masłem orzechowym, każdy znajdzie coś dla siebie.
 
Dzisiaj chciałabym wam podać przepis na muffiny w wersji podstawowej. Jest to baza, dzięki której będziecie mogli tworzyć własne wersje tych pysznych słodkości. Przygotowuje się je tylko 5 minut, co bardzo zachęca do wypróbowania przepisu.
 
Do przygotowania 12szt. muffinek będziecie potrzebować:
  • Mąka pszenna – 2 szkl.
  • Cukier – ½ szkl.
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Sól – szczypta
  • Mleko – 1 szkl.
  • Olej – ¼ szkl.
  • Jajko – 2szt.
2.jpg
 
Wszystkie składniki mieszamy w misce łyżką (nie ma potrzeby używania robota kuchennego, gdyż składniki łączą się bardzo łatwo), przekładamy do formy na muffiny, pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach (do suchego patyczka).
 
3.jpg
 
Jedna muffinka w wersji podstawowej ma 170 kcal.
 
4.jpg
 
Znając ten przepis możecie wyczarować dosłownie wszystko.
 
Oto kilka propozycji:
 
  • Muffiny z konfiturą: wyłóż do formy na muffiny po połowę porcji ciasta, nałóż po łyżce dowolnych konfitur, przykryj pozostałą ilością ciasta
  • Muffiny kakaowe: do składników ciasta dodaj 2 czubate łyżki gorzkiego kakao, możesz też dodać posiekana czekoladę
  • Muffiny z makiem: do składników ciasta dodaj 5 łyżek maku niemielonego
  • Muffiny z owocami: na wyłożone w foremki ciasto wyłóż dowolne owoce, lekko wciskając je w ciasto
  • Muffiny orzechowe: wyłóż do formy na muffiny po połowę porcji ciasta, nałóż po łyżce masła orzechowego, przykryj pozostałą ilością ciasta, posyp dowolnymi orzechami
  • Muffiny z lukrem: gotowe upieczone i wystudzone muffiny polej dowolnym lukrem. Możesz użyć różnych kolorów i posypać kolorowymi cukierkami np. M&Ms
  • Muffiny z kremem lub bitą śmietaną: gotowe upieczone i wystudzone muffiny udekoruj dowolnym kremem lub bitą śmietaną
5.jpg
 
Moja dzisiejsza wersja to muffiny z cukrem waniliowym i truskawkami.
Zachęcam do eksperymentowania w kuchni oraz dzielenia się swoimi pomysłami w komentarzu.
 
Smacznego!
6.jpg
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł