Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 21.12.2017  |  Kraina smaku

Tatar ze śledzi

Anna Nowak

Kolejna propozycja przekąski, która może postać w lodówce parę dni. Świetnie się sprawdzi, gdy najdzie nas na coś słonego lub gdy zjawią się u nas goście.
 
Może być również świetną opcją przekąski na Świątecznym stole.
 
Jak już wspominałam, bardzo lubię śledzie. Można je podać na wiele sposobów a ponieważ są świetnym źródłem białka, witamin A, D, E i B6 oraz mikroelementów takich jak żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod, można je spokojnie wkomponować w zdrową dietę. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100g z czego 70% to tłuszcze nienasycone, a w tym szczególnie cenny kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje tworzenie zakrzepów, reguluje ciśnienie krwi i obniża poziom cholesterolu.
 
100 gramów dostarcza tylko 160kcal. Trzeba jednak pamiętać, żeby je bardzo dokładnie odsolić, mocząc w czystej wodzie przez parę godzin.
 
 
Do przygotowania tatara będziemy potrzebować:
  • Matiasy – 4 filety
  • Pomidory suszone z oleju – 4-5 połówek
  • Ogórek konserwowy – 2 sztuki
  • Cebula – 0,5 sztuki
  • Olej rzepakowy – 4 łyżki
  • Musztarda francuska – 1 czubata łyżka
  • Pieprz
 
20171210_133612.jpg
 
  1. Matiasy odsalamy płucząc, następnie mocząc co najmniej 2 godziny w czystej wodzie
  2. Po wymoczeniu kroimy je w drobniutką kostkę
  3. Cebulę, ogórka i pomidory również kroimy w drobniutką kostkę
  4. Łączymy w misce wszystkie składniki i dokładnie mieszamy
  5. Przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły
20171210_133827.jpg
 
 
Smacznego!
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł