Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 02.05.2017  |  Bądź fit

12 produktów spożywczych, które trzeba mieć zawsze w domu

Anna Nowak

Jeśli na co dzień nie stołujesz się na mieście lub u mamy, a nie chcesz co chwilę wychodzić do sklepu, bo brakuje ci czegoś do przyrządzenia obiadu, koniecznie musisz zaopatrzyć się w pewne produkty spożywcze. One zawsze powinny być w domu! Dbaj o to, żeby zawsze mieć ich odpowiedni zapas, a nie zaskoczy cię głodny mąż, czy przyjaciółka z wizytą.
 
2.jpg
 
  1. Jajka – nie znam bardziej wszechstronnej rzeczy, którą można wykorzystać w kuchni. Jajko gotowane, sadzone, jajecznica, omlet, ale też dodatek do naleśników czy ciast... Dania zrobione z jajek mogą być zarówno na słono jak i na słodko. Pamiętaj tylko, żeby kupować jajka dobrej jakości, od „szczęśliwych” kur.
  2. Mąka – z nią też zaszalejesz. Wszelkiego typu ciasta, kluski, placki, naleśniki… wszystkie te dania wykonasz dzięki bazie, którą jest właśnie mąka. Jeśli chodzi o rodzaje, ich wybór aż powala! Jednak należy zdawać sobie sprawę, że nie z każdej mąki przepis się uda. Najbardziej uniwersalną jest mąka pszenna, ale ponieważ nie jest najzdrowszą wersją, warto przynajmniej wybierać tą pełnoziarnistą.
  3. Olej – wszelkiego rodzaju smażenie, podsmażanie, marynowanie, bez oleju się nie obędzie. Poza tym może być on tłuszczowym składnikiem ciast (zamiast masła).
  4. Mleko – składnik naleśników, placków, ciast, ale też do wykorzystania, gdy robimy np. płatki z mlekiem.
  5. Makaron – gotuje się go 10 minut, także idealny na szybki obiad bądź ciepłą kolację, a nawet jako składnik sałatek. Wystarczy dodać np. sos pomidorowy, czy szynkę z warzywami i już mamy pożywne danie.
  6. Kasza – chociaż jeden rodzaj. Tak jak makaron, spełnia węglowodanową rolę w posiłku. Kasze są też bardzo zdrowe!
  7. Pomidory w puszce -zawsze mam w domu! Co prawda w słoiku, własnej roboty, ale te w puszce są też jak najbardziej ok. Z takich pomidorów możesz zrobić w ekspresowym tempie sos do makaronu, czy mięsa, dodając czosnek, oregano, sól i pieprz.
  8. Tortilla pełnoziarnista – wiem, ze można zrobić samemu zdrową i pyszną tortillę. Ale naprawdę warto mieć jedno opakowanie już gotowych placków w domu. Zawsze, gdy brakuje pomysłu na posiłek, można do niej dodać mięso, warzywa, awokado, ser żółty, na co tylko mamy ochotę (i co mamy w lodówce) i w 10 minut jedzenie gotowe.
  9. Filet z kurczaka – u mnie w zamrażarce gości na stałe. Wystarczy rozmrozić, pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć i już mamy mięso do kaszy, makaronu czy tortilli.
  10. Mrożone warzywa – nie zawsze jest możliwość kupienia świeżych, a te mrożone są świetnym zastępstwem. Zachowują większość witamin i minerałów, więc śmiało można po nie sięgać.
  11. Banany – to, że owoce jeść trzeba, to już wiemy. Najlepiej różne. Ale banany powinny być w domu zawsze. Mogą stosunkowo długo leżeć, łatwo je zabrać do torby, jako przekąska w trakcie dnia, obieranie i jedzenie ich nie sprawia problemu (w przeciwieństwie do np. pomarańczy), są bardzo słodkie, także mogą być alternatywą dla słodyczy, w wielu przepisach można je wykorzystać jako słodki dodatek zamiast cukru.
  12. Pieczywo – kolejna rzecz, która na zawsze zagościła u mnie… w zamrażalniku. Tak, tak! Kto mrozi pieczywo ten wie, kto tego nie robi, musi koniecznie spróbować. Odmraża się w zależności od rodzaju, np. grahamka ok. godziny, cały chleb już dłużej, ale ja zawsze go mrożę już podzielonego na porcje, po 2-4 kromki. Można też rozmrozić szybko w mikrofali, tylko trzeba wyczuć moment, kiedy jest już dobre. Zazwyczaj jest to kilka/kilkanaście sekund.
3.jpg
 
 
Mając te produkty w domu, zawsze poradzicie sobie ze zrobieniem każdego z posiłków w trakcie dnia. Nie zaskoczą was również niezapowiedziane odwiedziny przyjaciół.
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł