Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 29.05.2017  |  Na zdrowie , Kraina smaku

Makaron ze szinakowym pesto z dodatkiem suszonych pomidorów

Anna Nowak

Ostatnio, z racji na hodowlę na balkonie, szpinak króluje w mojej kuchni dosyć często. Nie narzekam, ponieważ to istna skarbnica chlorofilu, beta-karotenu, witaminy C, luteiny, kwasu foliowego oraz potasu i magnezu. Szpinak ma właściwości:
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Chroniące przed miażdżycą
  • Regulujące prace serca (ze względu na współdziałanie magnezu i potasu)
  • Wspierające produkcję czerwonych krwinek
  • Chroniące przed chorobami układu krążenia
Na szpinak powinny natomiast uważać osoby z tendencją do tworzenia kamieni nerkowych z racji na zawartość kwasu szczawiowego.
Ze względu na witamin i minerały w nim zawarte, najlepiej byłoby spożywać szpinak świeży i właśnie na taki mam dzisiaj dla was przepis.
Pesto zazwyczaj kojarzy nam się z użyciem bazylii, jednak można je przyrządzać z praktycznie każdej zieleniny. Ja wam proponuję pyszne i delikatne pesto ze szpinaku. Do tego makaron pełnoziarnisty i suszone pomidory. Kompozycja idealna zarówno na obiad, dodatek do grillowanych mięs, danie na piknik bądź w formie lunch boxa do szkoły czy pracy. Wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno!
 
Do przyrządzenia pesto będziecie potrzebować:
  • Szpinak – 3-4 garści
  • Nasiona słonecznika – 4-5 łyżek
  • Olej – 4-5 łyżek
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól do smaku
  1. Nasiona słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia
  2. Szpinak kroimy na drobne części, żeby się lepiej blendował
  3. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy ok. 5 min. W razie konieczności dodajemy więcej oleju
2.jpg
 
Do przyrządzenia makaronu z pesto szpinakowym i suszonymi pomidorami będziecie potrzebować:
  • Makaron pełnoziarnisty penne – 2 szklanki
  • Pesto szpinakowe – całe z powyższego przepisu
  • Suszone pomidory – ok. 10 kawałków, wedle uznania
  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy
  2. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron, pesto i pokrojone na drobniejsze części pomidory
3.jpg
 
Mój makaron spożywany był na zimno jako dodatek do pieczonych nad ogniskiem kiełbasek.
 
Smacznego!
Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł