Dietetyk Anna Nowak, specjalizująca się w skutecznej i efektywnej redukcji masy ciała, również w chorobach dietozależnych jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, choroby wątroby i inne.

Indywidualne podejście do pacjenta w trakcie redukcji masy ciała oraz terapii dietą to klucz do sukcesu! W to wierzę i to realizuję w swojej pracy dietetyka. Wiem również, jak ważne jest dobre samopoczucie w trakcie diety i ogólnie w życiu, dlatego jadłospisy które układam zawierają różnorodne i pyszne dania. Głodówka i monotonia? To nie dla mnie!

Wyszukaj

Social media

Licznik

© COPYRIGHT Mojesante.pl
ALL RIGHTS RESERVED

 21.11.2017  |  Na zdrowie

Olej kokosowy – sprawca wszystkich plag egipskich czy może panaceum na całe zło?

Anna Nowak

Od jakiegoś czasu na temat oleju kokosowego i jego dobrych/złych właściwości aż wrze. Jedni mówią – jeść, inni całkiem przeciwnie. Część osób twierdzi, że olej kokosowy odchudza a nawet jest najzdrowszym olejem na świecie, kolejni, że może szkodzić.
 
Jak tu żyć z takimi sprzecznymi informacjami? Gdzie jest prawda? Ano prawda, jak to zazwyczaj bywa, jest po środku.
 
Aby dokładnie zrozumieć mechanizm wpływu oleju kokosowego na nasze zdrowie, przyjrzyjmy się, z czego dokładnie on się składa.
 
 
Pokaż kotku, co masz w środku, czyli skład oleju kokosowego
  • Kwasy tłuszczowe nasycone – 87%
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 1,8%
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 6%
  • Ponad 50% składu oleju kokosowego to kwas laurynowy
  • Składa się w ponad 60% z kwasów tłuszczowych z łańcuchem średniej długości (MCFA), których inna nazwa to trójglicerydy ze średnim łańcuchem węglowym (MCT)
 
 
Rozłożymy to na czynniki pierwsze
 
 
Po pierwsze – czym jest kwas laurynowy.
 
Jest to nasycony kwas tłuszczowy, który wspomaga układ immunologiczny, czyli buduje odporność organizmu. Ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Występuje szczególnie w oleju kokosowym (ma go więcej niż jakakolwiek inna znana substancja spożywcza). Związek ten znajduje się również w mleku matki i ma działanie wzmacniające układ immunologiczny niemowlęcia.
 
 
Po drugie – jakie powinno być spożycie tłuszczów, aby organizm funkcjonował prawidłowo.
 
O tłuszczach w diecie napisałam odrębny artykuł tutaj.
Dla przypomnienia:
 
Ile tłuszczu powinniśmy dostarczać organizmowi?:
  • Tłuszcz powinien dostarczać w przeciętnej diecie 15-30% energii
  • Kwasy tłuszczowe nasycone nie powinny stanowić więcej niż 10% energii
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone do 15% energii
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3-7% energii
Łącznie tłuszczu w diecie powinno być ok 30-35% zapotrzebowania energetycznego na dzień.
Olej kokosowy to głównie tłuszcze nasycone, a czytając powyższe, wiemy, że tłuszcze nasycone nie powinny stanowić więcej niż 10% energii.
 
Przykład:
Osoba, której zapotrzebowanie energetyczne w trakcie dnia stanowi 2000kcal, tłuszczów nasyconych nie powinna jeść więcej niż 200kcal (10% z 2000kcal).
1g tłuszczu to 9kcal, czyli 200kcal to ok 22g, czyli 2 łyżeczki.
 
I taka ilość kwasów tłuszczowych nasyconych jest bezpieczna dla organizmu. Należy jednak pamiętać, że tłuszcze nasycone występują również w maśle, serach, mięsie, czyli w produktach pochodzenia zwierzęcego.
 
 
Po trzecie – metabolizm tłuszczów pochodzących z oleju kokosowego.
 
Ponieważ olej kokosowy składa się w ponad 60% z kwasów tłuszczowych z łańcuchem średniej długości (MCFA), których inna nazwa to trójglicerydy ze średnim łańcuchem węglowym (MCT):
  • Cząsteczki są mniejsze i łatwiej przenikają przez błony komórkowe, nie potrzebują do tego żółci, od razu wykorzystywane są, jako energia.
  • Ponieważ od razu wykorzystywane są, jako energia, nie odkładają się w tkance tłuszczowej (chyba, że za dużo jemy – wtedy nie ma zmiłuj, i tak się odłoży)
  • Ponieważ są łatwiej przyswajalne, nie obciążają tak układu pokarmowego jak inne tłuszcze (z długim łańcuchem – te zawarte w produktach odzwierzęcych i mięsie)
  • Stymulują metabolizm
Ponieważ olej kokosowy nie potrzebuje żółci do przenikania do mitochondriów komórkowych i jest tłuszczem łatwiej strawnym świetnie sprawdza się u pacjentów:
  • Z utrudnionym trawieniem tłuszczów
  • Z zapaleniem trzustki
  • Z zaburzoną pracą pęcherzyka żółciowego
  • Z zaburzona pracą wątroby
  • Z chorobą Leśniewskiego Crohna
 
 
Po czwarte – temperatura dymienia.
 
Ponieważ olej kokosowy składa się głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych, ma bardzo wysoką temperaturę dymienia (podobnie jak smalec) – ok. 200 stopni C, dzięki temu jest doskonałym tłuszczem do smażenia.
 
 
coconut-2592257_1920.jpg
 
 
Co wynika z powyższych punktów:
  1. Olej kokosowy spożywany w odpowiednich ilościach nie ma negatywnego wpływu na organizm
  2. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
  3. Usprawnia działanie układu immunologicznego
  4. Jest łatwoprzyswajalny
  5. Jest od razu wykorzystywany jako energia
  6. Sprawdza się w chorobach związanych z zaburzeniami trawienia tłuszczów
  7. Świetnie nadaje się do smażenia
 
 
Mam nadzieję, że w zrozumiały sposób wytłumaczyłam tą burzliwą kwestię oleju kokosowego.
Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzu.
 
 
blog comments powered by Disqus Poprzedni artykuł Powrót do artykułów Następny artykuł